КАТАЛОГ

Битумни керемиди БАРДОЛИН

БАРДОЛИН - УНИВЕРСАЛЕН ПОКРИВЕН МАТЕРИАЛ
Битумните керемиди са изобретени в края на XIX век в САЩ и са наречени “шингъл” - от думата “сингъл”, която се използва за дървените елементи, покриващи подводната част на корабите. Първият патент датира от 1863г. Формата на ивици е възприета след 1884 г. Първоначално битумните керемиди са представлявали двустранно напоен с битум картон. През 1964 г. французи патентоват и започват производството на битумни керемиди с армировка от стъклен воал, метод който се използва и до днес.
БАРДОЛИН са висококачествени битумни керемиди (шиндли), с армировка от усилен стъклен воал в четири форми и разнообразни цветове. Благодарение на своята гъвкавост, се прилагат при покриви със сложна форма – куполообразни, сводести, начупени, както и за фасадна облицовка. Монтират се върху плътна дъсчена обшивка, като се изисква минимален наклон на покрива 12° (≈ 22 %). 
 
Лесно
Бардолин се транспортира лесно благодарение на малките размери на ивиците и тяхната лекота (1 м2 е с тегло до 11 кг). При рязане загубите на материал са минимални.
Монтажът допълнително се улеснява и от:
• заводски нанесено лепило на всяка ивица;
• прорези в горния край на ивиците – за вертикално подравняване;
• странични, взаимно напасващи се краища - за хоризонтално подравняване.

Надеждно
Бардолин се предпочита заради неговата универсалност, свобода на архитектурното проектиране и високо качество. Високото му качество се дължи на:
• минерални гранули от базалтова скала - с голяма здравина и специална форма за дълготрайно сцепление и ниска водопопиваемост.

• армировка от стъклен воал - с висока механична якост, предварително импрегниран с битум за по-добра работа на цялата система.

• битум със специална формула - висока водоплътност, устойчивост на температурни промени и на УВ лъчи.

Отговорно
10 години гаранция за водонепропускливост.

ПРЕДИМСТВА:

Бардолин предлага много предимства и затова е предпочитен в над 110 страни по целия свят, с широко приложение в различни видове сгради.

• Лекота -1 м2 е с тегло до 11 кг.
• Гъвкавост – покривните ивици Бардолин са подходящи за изпълнение на куполообразни или сложни, начупени покриви, които са в хармония с функционалността на сградата. Прилагат се и при вертикални, външни облицовки.
• Устойчивост на ветрове.
• Лесен за работа и монтаж.
• Дълготраен и с лесна поддръжка.
• Естетичен вид - разнообразни цветове и форми приложими за всякакви покриви.
• Ефективен – ивиците са малки и се режат лесно, което свежда до минимум загубата на материал.
 
 ТЕХНИЧЕСКА СПЕЦИФИКАЦИЯ:

За по-богат избор при различните архитектурни решения, битумните керемиди Бардолин се предлагат в 4 форми и в широка цветова гама.
 
 
ПРАВОЪГЪЛЕН  
БИБЕР  
 ТРИАНГУЛАР  
 ХЕКСА  
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СЪСТАВ НА МАТЕРИАЛА:
Битумните керемиди БАРДОЛИН са част от продуктовата гама на ОНДУЛИН от 1975 г. Производството на битумните керемиди Бардолин се извършва в модерен завод по най-съвременна технология, под непрекъснат контрол на качеството.

 

1. Минерални гранули
- оцветени
2. Висококачествен битум
3. Армировка от усилен
стъклен воал
(125 гр/м2 и 100 гр/м2)
4. Кварцов пясък

 СЕ МАРКИРОВКА

Декларация за съответствие, съгласно БДС - EN -544.

15